Přírodní obličejové/pleťové oleje. Jak si vybrat optimální olej pro daný typ pokožky?

Trend přírodních vlasů a přírodní vlasové péče je stále tady, stejně jako množství argumentů pro používá vlasových olejů. Můžete je použít v péči o pokožku? Zastánci tvrdí, že ano, zatímco odpůrci tvrdí, že produkty mohou ucpat póry. Faktem je, že tajemství krásné pokožky často tkví v použití optimálního oleje pro daný kožní typ.

Vlastnosti přírodních olejů jsou známé již po staletí. Dříve se ještě nevědělo, že řada olejů má účinky pomáhající při léčbě akné. Dnes již ale víme, jaké složky dané oleje obsahují a jak v těle účinkují. To ale není vše! Složení olejů dále určuje, jaké výhody nám jejich užití poskytne.

Již nebudete muset váhat s výběrem obličejového oleje – odpověď naleznete níže. Zapamatujte si toto jednoduché pravidlo: vybírejte pouze přírodní oleje bez přidaných konzervantů, které jsou uložené v tmavé lahvičce. Celá řada předpřipravených olejů obsahuje složky, které by mohly pokožce ublížit.

Jak obličejové oleje fungují?

Optimální vybraný olej je přírodní kosmetika, která pomáhá naší pokožce. Typ pokožky, či její věk, není faktorem, který by nutně znamenal, že nemůžete používat žádné oleje. Existuje celá řada olejů, kdy každý funguje lépe na jiném typu pokožky. Oleje jsou zdroje živin – vitaminů, minerálů, esenciálních mastných kyselin a antioxidantů. Pravidelné olejování dodává řadu výhod, jelikož oleje:

  • posilují přírodní hydro-lipidovou bariéru – zabraňují ztrátě hydratace;
  • chrání před škodlivými faktory, jakými je sluneční záření, či toxiny;
  • obnovují zářivost pokožky, její hebkost, pružnost a pevnost;
  • mají antiseptický účinek a redukují zánět, což pomáhá při léčbě akné;
  • zpomalují proces stárnutí a tvorbu vrásek.

Díky olejům bude kůže hydratovaná a vyživené, pomáhá řešit celou řadu problémů – uklidňují suchá a podrážděná místa.

Péče o pokožku s oleji – základy

Předtím, než se dostaneme k olejům samotným, se musíme podívat na to, jaká metoda se vám bude nejvíce hodit. Existuje několik pravidel, které musíme následovat, pokud chceme optimální výsledky. Přírodní oleje fungují nejlépe při použití určitými způsoby.

  1. Aplikujte oleje před spaním, tak, aby se absorbovaly během spánku.
  2. Pro zrychlení absorpce olejů je vmasírujte prsty.
  3. Několik kapek přírodního oleje bude stačit pro výživu, vyhlazení a obnovu vaší pokožky.
  4. Nepoužívejte přes den oleje, díky kterým bude vaše pokožka citlivější na sluneční záření.
  5. Obličejové oleje můžete používat samostatně či jako složku krému.

Při aplikaci olejů na pokožku je to jako při jejich aplikaci na vlasy. Je důležité, abyste si vybrali optimální olej, který se hodí k vaší pokožce. Již vás nebude navádět porozita, nýbrž typ pokožky. Faktory, jako míra mazání pokožky, její hydratace, atp. vám řeknou, jaký olej použít. Pokud vás zajímá, jak identifikovat typ pokožky, podívejte se, na seznam níže.

  • Oleje pro suchou pokožku
    Většinu symptomů dehydratace můžeme řešit optimálním obličejovým olejem. Oleje, jako například koksový olej (konzistence másla), olej z passiflora (opravdu ten nejlehčí), arganový olej, jojobový olej, slunečnicový olej (kosmetika, která se nehodí jen do kuchyně), či olivový olej budou pro tento typ pokožky ideální.
  • Oleje pro starší, zralou pokožku
    Starší a zralejší pokožka se již potýká s prvními ztrátami pevnosti a pružnosti a díky tomu s prvními vráskami. Potřebuje oleje s vysokým obsahem vitaminu E. Tento přírodní antioxidant dodá vaší pokožce ochranu před stárnutím. Jaký obličejový olej byste měli používat, když máte problém s předčasným stárnutím? Šípkový, či arganový olej, zde budou skvěle fungovat.
  • Oleje pro mastnou pokožku/pokožku s akné
    Nejdříve to bude znít opravdu podivně, ale opravdu je to tak. Rostlinné oleje dokáží redukovat úroveň sekrece mazu pokožkou. Vyrovnají tak fungovaná mazových žláz. Stačí si jen zapamatovat, že oleje, které řeší problémy s mastnou pokožkou a pokožkou s akné, mají velice lehkou konzistenci, takže vám neucpou póry. Mezi doporučované oleje patří: kaméliový olej, jojobový olej, či čajovníkový olej.
  • Olej pro citlivou pokožku
    Jednou z charakteristik citlivé pokožky je fakt, že dokáže reagovat na celou řadu složek. Výběr olejů by v tomto případě měl být opravdu promyšlený. Nesmí být pouze lehké, ale také uklidňující. Hodící se oleje v tomto případě zahrnují růžový olej, či olej ylang-ylang.

Bude obličejový olej stačit?

Nemusí stačit. Složky, které oleje obsahují, nejsou ty jediné, které vaše pokožka potřebuje. Kromě změkčovadel, či ingrediencí, které zabraňují ztrátám vody, budete ještě potřebovat zvlhčovadla, které dodají hydrataci každé buňce vaší pokožky. Doporučujeme používat oleje společně s další kosmetikou: s krémy, séry a maskami.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *